četrtek, 22. avgust 2013

SVET EKSPERIMENTOV IN BUČNE ROŽICE


Tokratno počitniško delavnico smo namenili poskusom in izdelavi dekoracije za Praznik buč v središki oljarni.

Prvi poskus je bil matematični. Iz vžigalic smo sestavili pet kvadratov. Potem je bilo potrebno prestaviti samo dve vžigalici tako, da dobimo sedem kvadratov. Se vam zdi enostavno? Poskusite!

 
 Drugi poskus je bil poskus s kovancem in kozarcem. Z eno potezo smo morali kovanec z roko spraviti v kozarec pri tem pa se ga nismo smeli dotakniti. Po nekaj poskusih nam je uspelo.

 








Obiskala nas je gospa Romana, podpredsednica TD Središče ob Dravi in skupaj smo izdelovali rožice iz bučnic in koruze. Najprej smo na šeleshamer narisali modele rož, jih izrezali, namazali z Mekol lepilom in nanje eno za drugo polagali bučnice. Pri delu smo bili zelo vztrajni in potrpežljivi, nad rezultatom pa navdušeni.










 Tokrat smo se okrepčali s središkimi langaši. Za razliko od prekmurskih langašev, ki so iz krompirjevega testa smo mi pripravili langaše iz jogurtovega testa. Zraven smo si postregli s kislo smetano in naribanim sirom, spet drugi z marmelado...











Središki langaši: 
50 dag mehke moke, 3 dag kvasa, 3 dl toplega mleka, 1 žlička sladkorja, 2 žlički soli, 1 navadni jogurt, 1 jajce, pol pecilnega. Kvas raztopimo v malo mleka in dodamo sladkor. Ko naraste, ga dodamo k vsem ostalim sestavinam ter dobro pregnetemo. Testo naj vzhaja približno 1 uro. Od testa si natrgamo poljubne kose, ki jih s prsti zelo tanko razvlečemo. Robovi naj bodo malo debelejši, sredina pa tanjša. Testo nato poševno polagamo v vroče olje, ter pečemo nekje 5 minut. Ko je pečen ga poljubno premažemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar