ponedeljek, 30. december 2013

NOVOLETNA KUHARSKA USTVARJALNICA

Dan pred silvestrovim, smo izvedli počitniško ustvarjalno delavnico pri kateri smo izdelali namizno dekoracijo, pripravili pogrinjke in skuhali praznično kosilo, za piko na i pa smo spekli še torto s kremo iz bele čokolade. 

Po kratkem uvodnem pogovoru in seznanitvi z delom, smo se lotili kar obsežnega prazničnega menija: gratinirani puranji zrezki v gobovi omaki, krompirjeve kroglice s sirom in sezamom, pire krompir, zelena solata in čokoladna torta s smrekicami.

Delo smo si razdelili v skupine in vse jedi so požele pohvale.

lupljenje in rezanje krompirja za krompirjeve kroglice s sirom in sezamom
rezanje solate









stopljena čokolada je pripravljena za izdelavo kreme


taljenje bele čokolade in stepanje smetane za kremo








priprava praznične mize in pogrinjkov


izdelava namizne dekoracije-smrekic, ki bodo krasile pogrinjke










praznična čokoladna torta s smrekicami

okraševanje torte








  








































































za slikanje ni bilo časa, preveč je dišalo in bilo je res slastno
praznično kosilo
Dober tek!












zadovoljni obrazi po kosilu
torta je kar kopnela...

pa še skupinski razrez čokoladne sladice











RECEPTI:
Gratinirani puranji zrezki v gobovi omaki 
puranji zrezki
sveži šampinjoni
15 dag naribanega sira
smetana za kuhanje
1 strok česna
1 manjša čebula
olivno olje
peteršilj, poper, sol, vegeta

Meso posolimo in ga na olivnem olju popečemo v ponvi. V drugi ponvi na olju prepražimo čebulo in česen, dodamo narezane šampinjone in ko voda iz šampinjonov izpari dodamo smetano za kuhanje in začimbe. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V globok pekač damo popečene zrezke, zalijemo z omako in potresemo z naribanim sirom.Pečemo nekje 30 minut.

Krompirjeve kroglice s sirom in sezamom
50 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja
20 dag ostre moke
4 dag masla
1 jajce
sol
10 dag sira (narezanega na kocke)
20 dag sezama
olje za cvrenje

Olupljen in narezan krompir operemo in ga v soljenem kropu kuhamo 15 minut.Odcedimo in pretlačimo. Toplemu in pretlačenemu dodamo maslo in sol. Maso pustimo, da se ohladi.  Ohlajeni krompirjevi masi dodamo 1 jajce in moko ter zamesimo testo. Iz testa oblikujemo kroglice, v vsako pa damo kocko sira. Kroglice povaljamo v sezamu in jih 10 min cvremo v olju.


Pri prazničnem kosilu smo zraven kroglic ponudili še pire krompir in skledo zelene solate.

Ni komentarjev:

Objavite komentar