Tokrat smo vrtičkarji spoznali vrtnino, ki je znana kot domače zdravilo proti obolenjem dihalnih poti in kot sredstvo za odvajanje vode. Spoznali smo črno redkev. Gomolj črne redkve po velikosti bolj spominja na drobnejšo repo kot na druge vrste redkev. Največ jo uporabljamo kot zimsko solatno vrtnino.
Preizkusili smo recept za izdelavo zdravilnega soka iz črne redkve in meda, ki ga toplo priporočamo vsem, ki imajo težave z dihali:
Črno redkev dobro operemo, odrežemo zgornji del, v sredini izdolbemo luknjo, ki jo napolnimo z medom, redkev postavimo v čašo in pustimo čez noč, da se izcedi ves sok. Štiri do pet dni naj bi pili tak sok po požirkih čez dan, zvečer pa pojedli še redkev.
Vrtičkarji smo vam pripravili še nekaj receptov s črno redkvijo, ki jih lahko uporabimo za popestritev jedilnikov:
Črna redkev s kislo smetano
60 dag črne redkve, 10 dag kisle smetane
Dobro oprano surovo redkev olupimo, naribamo, jo solimo, premešamo in polijemo s kislo smetano.
Črna redkev z jabolki
4 črne redkve, 1 jabolko, 10 rdečih redkvic, sol, olje, 1 žlička limoninega kisa
Črno redkev operemo, olupimo, naribamo, osolimo in zmešamo z oljem. Na to naribamo oprano jabolko, pokapamo z limoninim sokom, zmešamo in ponudimo.
4 črne redkve, 1 jabolko, 10 rdečih redkvic, sol, olje, 1 žlička limoninega kisa
Črno redkev operemo, olupimo, naribamo, osolimo in zmešamo z oljem. Na to naribamo oprano jabolko, pokapamo z limoninim sokom, zmešamo in ponudimo.
Črna redkev s posebno salamo
60 dag črne redkve, 40 dag posebne salame, 4 žlice olja, sol, poper
Dobro oprano surovo redkev olupimo, drobno naribamo, solimo, zabelimo in vmešamo na kocke ali na lističe narezano posebno salamo.
Črna redkev s kislimi kumaricami
1 črna redkev, 10 dag zelja, 2 kisli kumarici, 1 žlica sesekljane čebule, 1 žlica zrezanega drobnjaka, majoneza po okusu, kis, sol
Očiščeno redkev naribamo. Zelje operemo in zrežemo na rezance. Kumarici sesekljamo. Vse zmešamo, solimo, malo okisamo in prelijemo z majonezo.
Črna redkev z bučnim oljem
80 dag črne redke, 4 žlice bučnega olja, sol, kis
Naribano olupljeno redkev osolimo, ji prilijemo bučnega olja in kisa po okusu.
Črna redkev z jajci
4 črne redkve, 4 trdo kuhana jajca, 3 žlice olja, kis, sol, poper, pest sesekljanega peteršilja
Redkev naribamo, zmešamo z oljem, kisom, soljo in poprom ter prelijemo po potrebi tolikovode, da je zmes kašasta. V trdo skuhana jajca še vroča narežemo na rezine, jih damo v solatno skledo in prelijemo s pripravljeno redkvijo, potresemo s peteršiljem.
Tokrat smo se lotili tudi peke venčkov iz kvašenega in slanega testa. Iz treh kepic kvašenega testa smo naredili tri daljše svaljke, iz katerih smo spletli kito, ki smo jo povezali v venček. Venček smo premazali z razžvrkljanim jajcem in ga okrasili z okraski iz slanega testa. Izdelane venčke smo spekli.
4 črne redkve, 4 trdo kuhana jajca, 3 žlice olja, kis, sol, poper, pest sesekljanega peteršilja
Redkev naribamo, zmešamo z oljem, kisom, soljo in poprom ter prelijemo po potrebi tolikovode, da je zmes kašasta. V trdo skuhana jajca še vroča narežemo na rezine, jih damo v solatno skledo in prelijemo s pripravljeno redkvijo, potresemo s peteršiljem.
Tokrat smo se lotili tudi peke venčkov iz kvašenega in slanega testa. Iz treh kepic kvašenega testa smo naredili tri daljše svaljke, iz katerih smo spletli kito, ki smo jo povezali v venček. Venček smo premazali z razžvrkljanim jajcem in ga okrasili z okraski iz slanega testa. Izdelane venčke smo spekli.
Ni komentarjev:
Objavite komentar