četrtek, 14. november 2013

IZDELAVA KOZJEGA SIRA IN DVEH VRST SKUTNIH NAMAZOV

Tradicionalne slovenske hrane smo se dan pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom spomnili tudi pri projektu Popestrimo šolo.

 Iz domače skute smo naredili s pomočjo domače kisle smetane in začimb ter zelišč dve vrsti namazov. Prvi namaz je bil drobnjakov, izdelali pa smo ga tako, da smo zdrobljeni skuti dodali kislo smetano, sol, malo popra in drobnjak. Vse skupaj smo premešali v gladek namaz. Drugi namaz je bil skutni namaz s kumino in rdečo papriko, ki pa smo ga naredili iz zdrobljene skute, kateri smo dodali kislo smetano, sol, malo popra, kumino v prahu in sladko rdečo papriko. Obe vrsti namazov smo tudi poskusili na kruhu. 




  Sledila je izdelava čisto ta pravega kozjega sira. Kar precejšnjo količino kozjega mleka (3 litre) smo potrebovali za izdelavo nekje 20 dag hlebčka sira. Mleko smo vlili v posodo in ga segreli do 37 stopinj. Temu smo dodali sirilo in počakali, da se je "sesirilo". Vse skupaj smo segreli do 65 stopinj in precedili skozi cedilko. Sir smo nato pregnetli, ga posolili in popoprali ter dali v posodo. Ohlajenega pa smo kar hitro poskusili. 














Vrtičkarji smo dokazali, da prisegamo na zdravo slovensko in predvsem domačo hrano .


Ni komentarjev:

Objavite komentar