petek, 20. september 2013

JESENSKI NASVET ZA VRTNARJENJE IN PEKA PECIVA Z BRESKVAMI

Prvi nasvet za vrtnarjenje:

Jesenski čas je čas spravila pridelkov, ki so zrasli na zelenjavnem, pa tudi zeliščnem vrtu. Še pred zimo pa nas poleg spravila pridelka čaka priprava zemlje za naslednjo rastno sezono.

 Zelenjavni vrt
Na vrtu ostanejo nepokrite le tiste rastline, ki dobro prenšajo zimske temperature (npr. brstični ohrovt). Zimsko solato pokrijemo s plastičnim tunelom.
Pozno korenje, zeleno in rdečo peso pa pustimo v zemlji do mraza. Če imamo na gredicah posajen radič witloof, mu odrežemo zelenje do mladih listov, ki rastejo v sredini, in korenine pospravimo v hladno klet ali drug primeren prostor. 

Gredice, ki smo jih izpraznili, pripravimo na naslednjo rastno sezono. S pridelkom smo pobrali tudi precej organske snovi, zato jo je zdaj potrebno nadomestiti. Gredice prekopljemo ali prerahljamo brez obračanja in po površini potresemo 100% organsko gnojilo v obliki pelet, ki zelo dolgo deluje (do 6 mesecev). Na vrhu potresemo še tanko plast prsti. Težko zemljo v suhem vremenu prekopljemo in ji primešamo kamninsko moko za rahljanje tal, kislim tlem pa dodamo še sredstvo s kalcijem.

Zelišča
Pred mrazom pospravimo rožmarin in lovor, medtem ko lahko timijan, žajbelj, pelin in drobnjak prezimijo na prostem.


 VRTIČKARJI SVETUJEJO: Pridelke z vrta spravljamo le v lepem vremenu, saj morajo biti vrtnine suhe.

________________________________________________________________________________
Na naši šoli so vrtičkarji brskali po spletu in našli še en način kako lahko poleg marmelade in kompotov uporabimo in pospravimo breskve, ki so zrasle v sadovnjaku. Ker se radi posladkamo smo našli recept za breskovo pecivo.

Recept  za JOGURTOVO BRESKOVO PECIVO ponujamo tudi vam:
3 jajca, 1 vrečka limoninega sladkorja, 2 kozarčka (po 150 g sladkorja), 1 kozarček (150 ml) jedilnega olja, 1 kozarček (150 g) naravnega jogurta, 3 kozarčki (po 100 g) ostre moke, 2 ravni žlički pecilnega praška. Naredimo biskvitno maso in nanjo zložimo sveže breskve ali breskve iz kompota. Pecivo pečemo 30 minut na 180 stopinjah.
Dober tek!



Ni komentarjev:

Objavite komentar