sreda, 16. april 2014
ZDRAVILO IZ REGRATOVIH CVETOV
V tem času so travniki rumeni. Polni so regratovega cvetja. Verjamete ali ne, ni vsak cvet dober in tudi vsaka ura nabiranja ne. Največ koristnih snovi je v cvetovih, ki še niso popolnoma razprti. Tudi čebele nabirajo le na takih cvetovih. Verjetno vsebujejo največ medičine. Nabiramo v suhem vremenu, dopoldne. Če upoštevamo lunin setveni koledar, vam svetujem, da ga nabirate ob dnevih za cvet ali plod. Torej nabiranje cvetov ni tako preprosto opravilo. Če so pri vas doma že vsi cvetovi preveč razcveteni ali so že v lučkah, se odpravite na izlet v više ležeče kraje.
Vrtičkarji smo se odpravili na bližnji travnik, kjer smo nabrali še zadnje regratove cvetove. V šoli pa smo pripravili regratov med, ki bo nastajal na soncu.
VRTIČKARJEV NASVET: PRIPRAVA REGRATOVEGA MEDA
Regrat je ena najbolj poznanih zdravilnih rastlin. Spomladi večinoma uživamo liste v solati, nekateri pripravljamo regratov sirup, zdravilna pa je tudi korenina, ki vsebuje inulin. Korenino nabiramo zgodaj spomladi ali jeseni. Uporabni so tudi cvetni popki, ki jih vložimo v kis, podobno kot kapre oz. kisle kumarice. Le votlo cvetno steblo vsebuje več strupene grenčice taraksacin (latinsko ime regrata je Taraxacum officinale ), znamenja zastrupitve so slabost, driska in bljuvanje. Zastrupijo se lahko kvečjemu otroci, ki bi srkali mleček pri igri, kar pa je malo verjetno, saj je grenak.
Povrnimo se k regratovem cvetu. O cvetu govorimo kot esenci rastline, zato nosi posebno moč. Ko cvetove naberemo, jih čim prej porabimo, saj zelo hitro venijo in je odstranjevanje cvetne čaše pri svežem cvetu lažje, kot če imamo pred seboj kup ovenelih cvetov.
REGRATOV MED BREZ KUHANJA
Za 2 kozarca za vlaganje:
• 300 g regratovih cevetov
• 300 g sladkorja
V kozarce naložimo plast regratovih cvetov in plast regrata, zapremo in postavimo na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice. Med je skoraj tako gost kot pravi.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar